Itineris

ENERGIE

Dynamische contracten: de toekomst van energieprijzen

In een competitieve markt zijn energiebedrijven op zoek naar een gunstig evenwicht tussen het behalen van hun milieudoelstellingen en het maximaliseren van klanttevredenheid. Daarom kiezen meer en meer energiebedrijven ervoor hun aanbod te diversifiëren en innovatieve oplossingen te introduceren die zijn afgestemd op de individuele behoeften en situaties van hun klanten.

Een innovatie die snel terrein wint op de markt, is het concept van dynamische energiecontracten.

De voordelen van dynamische energiecontracten

Het aanbieden van dynamische energiecontracten biedt verschillende voordelen, zowel voor jouw energiebedrijf als voor jouw klanten:

  • Stimuleer slim verbruik
    Met een dynamisch energiecontract motiveer je jouw klanten om energie te gebruiken als de productie hoog is, en de prijzen lager.

  • Bevorder duurzaamheid
    Doordat jouw klanten hun energieverbruik zullen optimaliseren, wordt de druk op waardevolle hulpbronnen gereduceerd en ondersteunen ze indirect de duurzaamheid van het milieu.
  • Herstel het evenwicht op het net
    Met dynamische tarieven breng je de vraag en het aanbod op het energienet in balans, een uitdaging die alleen maar zal toenemen met de groeiende trend van elektrificatie. Een betere balans op het net is essentieel voor het integreren van meer zonne- en windenergiebronnen.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Met een dynamisch energiecontract wordt de elektriciteitsprijs op uurbasis berekend, terwijl de gasprijzen dagelijks worden aangepast. Dit betekent dat jouw klanten elk uur of elke dag variabele tarieven betalen, afhankelijk van hun energieverbruik. Klanten kunnen één dag op voorhand een voorspelling van de prijs ontvangen en zich aanmelden voor realtime meldingen (via e-mail of sms). Hierdoor kunnen ze hun verbruik aanpassen aan de prijscurve.

4 belangrijke tips bij het introduceren van dynamische contracten

Als je overweegt om dynamische energiecontracten te introduceren, hou dan zeker deze strategieën in het achterhoofd:

1

Betrek jouw
klanten

Geef jouw klanten de mogelijkheid om dagelijks de evolutie van de energieprijzen te volgen via een gebruiksvriendelijk klantenportaal. Voorzie realtime updates over prijsschommelingen en directe meldingen. Dit stelt jouw klanten in staat om doordachte keuzes te maken met betrekking tot hun energieverbruik.

2

Zorg voor een naadloze integratie

Zorg ervoor dat je klantinformatiesysteem (CIS) en je energiemakelaarsportalen naadloos geïntegreerd zijn. Dit zal je toelaten jouw klanten nauwkeurige en realtime prijsinformatie te bezorgen.

3

Maak jouw klanten bewust van de risico’s

Jouw klanten moeten er zich van bewust zijn dat dit prijsmodel een actieve betrokkenheid vereist, en de bereidheid om hun energieverbruik af te stemmen op fluctuerende uur- (voor elektriciteit) en dagtarieven (voor gas). Door dit te doen, zullen ze niet alleen voordeel halen uit dit model, maar ook een waardevolle bijdrage leveren aan duurzaamheid.

4

Optimaliseer jouw facturatieproces

Zorg ervoor dat jouw klanten een maandelijks overzicht ontvangen op basis van hun werkelijk verbruik. Dit vervangt de traditionele eindfactuur en maandelijkse vooruitbetalingen op basis van geschat jaarlijks verbruik. Zo zullen jouw klanten hun energiekosten beter kunnen beheren, en het is ook heel transparant.

Hoe dynamische energiecontracten efficiënt implementeren

Een modern klantinformatiesysteem (CIS), zoals de UMAX-softwareoplossing van Itineris, laat je toe dynamische energiecontracten op een efficiënte manier te implementeren.

UMAX is een flexibele CRM & CIS-oplossing, specifiek ontwikkeld voor nutsbedrijven. Met zijn open architectuur kan je eenvoudig gegevens en functionaliteit in andere toepassingen integreren, waaronder Makelaarsportalen en Mobiele Apps. Alle gegevens in UMAX zijn beschikbaar voor externe consumptie en zijn ook naadloos geïntegreerd met Opinum’s Data Hub. Dit is een cloudgebaseerd platform voor gegevensanalyse en visualisatie, ontwikkeld voor nutsbedrijven, dat geavanceerde analyses en door AI aangestuurde inzichten mogelijk maakt.

Met UMAX kan je jouw klanten via tekstberichten op de hoogte brengen als prijzen negatief worden, zodat ze hun consumptiegedrag kunnen aanpassen. Denk maar aan het opladen van elektrische voertuigen of batterijen, of het uitschakelen van zonnebronnen.

Dynamic energy contracts in UMAX
Dynamic energy contracts

Onze energie-experts helpen je graag op weg

Bij Itineris ontwikkelen we op maat gemaakte softwareoplossingen voor nutsbedrijven. We luisteren graag naar hoe we jouw energiebedrijf kunnen ondersteunen bij de implementatie van dynamische energiecontracten. Laat je gegevens achter via het formulier hieronder, en we nemen snel contact met je op!

UMAX, software op maat van nutsbedrijven

UMAX werd specifiek ontwikkeld om de bedrijfsprocessen en klantencommunicatie van nutsbedrijven te optimaliseren. Of je nu 100% nauwkeurige facturen en realtime financiële prognoses wil genereren, je betalingsplatform klaarmaken voor de toekomst, of data-gedreven inzichten wil gebruiken om de ervaring van je klanten te personaliseren en je NPS-score te verhogen, met UMAX is je energiebedrijf klaar voor de toekomst.
UMAX by Itineris